Ethereum Gaz Fiyatları Neden Bu Kadar Yüksek?

Ethereum Gaz Fiyatları Neden Bu Kadar Yüksek?

Bir aracın çalışmak için benzine ihtiyaç duyması gibi Ethereum blockchainleri de çalışmak için Ethereum gaz’a gereksinim duyuyor. Ethereum ağında yapılan tüm işlemler, mevcut gaz taleplerine ve yapılan sözleşmelerin büyüklüğüne bağlı olarak gaz’a ihtiyaç duyar. Aynı zamanda var olan Ethereum’un hızı da gaz alım miktarı için önemli bir etkendir.

Yapılan tüm Ethereum işlemlerinde, yeteri kadar gaz kullanılmazsa, işlem karşı tarafa iletilemez. Bu nedenle gaz olmadan işlem yapılmasının mümkün olmadığını söylemek gerekir.

Gaz, temelde Ethereum token’in çok küçük bir parçasıdır ve kripto para madenciliği yapan kişilere ödeme yapmak amacıyla kullanılır. Gaz fiyatlarının cinsi ise Gwei cinsinden belirlenir.  Gaz miktarını düşük tuttuğunuz durumlarda, işlemlerin süresi inanılmaz derecede uzun olur. Hızlı olunması gereken bu sektörde, yatırımcılar için en zorlu durumlardan birisidir. Kullanılan gazın miktarı, sahip olduğunuz cüzdan veya hizmetler tarafından otomatik olarak belirlenir.

Yapılan işlem ne kadar karmaşık işlemlere sahipse kullanılan gazın miktarı da o denli yüksek olmak zorundadır. Gaz tasarrufunda bulunmanın ekonomik olacağını düşünenlere bunu hatırlatmak gerekir. Ethereum gaz, genelde iki terimle birlikte kullanılır: Gaz Limit ve Gaz Price. Bu yazımızda sizlerle Ethereum gaz fiyatları neden bu kadar yüksek? Sorusuna cevaplar arayacağız.

Gwei Hesaplama

Gwei,Ethereum ağında kullanılan para birimi Eterinin bir koludur. Mevcut kullanıcıların aracı şahıslara ihtiyaç duymadan, işlem yapabilmeleri için gerekli olan tüm özelliklere sahiptir. Bu platform güvenli ve üçüncü kişilerin müdahalelerine karşı korunmuş bir yapıdadır.

İşleyiş olarak Bitcoin’in ağı Blockchain’e benzese de birçok açıdan ondan ayrılır.

Gwei platformu, Eteri para biriminin dokuzuncu gücünü ifade etmek amacıyla nanoether ya da sadece nano olarak da adlandırılır. Bu açıdan bakıldığında, 1 Gwei para biriminin boyutunu düşünmek, fiziksel açıdan mümkün değildir.

Teknik olarak bakıldığında da, eter ölçümlerinin gerçek dünyada karşılıkları olmadığı görülür. Diğer tüm kripto para birimlerinde olduğu gibi, eterde de kullanım sadece kod ve yazılım kaynaklıdır. Gwei gaz fiyatları açısından, en yaygın kullanılan eter birimlerinden birisidir. Çok küçük birimdeki eter fiyatlarını ifade etmek için, 1 Gwen ifadesi kullanılabilir.

Ethereum ağ işletim ücretleri de olarak adılan gaz, Gwei hesaplama sonuçlarına göre, alınıp satılabilir.

Gas Nedir?

Ethereum Gas, tüm ethereum işletim sisteminin en önemli parçasıdır. Gas, işlemlerin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülebilmesi için kullanılan birime verilen isimdir. Ethereum üzerinden yapacağınız küçÜk ya da her büyük her bir işlem Gas’a ihtiyaç duyar.

Bunun yanında Gas, Ethereum ağı üzerinde yapılan işlemlerin her biri için ağa ödenmesi gereken ücretleri hesaplar ve miktarlarının analizini gerçekleştirir.  Belirlenen tüm işlemler için harcanan çaba, Gas miktarı ile ölçülebilir. Gas, sadece kendi birimleri üzerinden hesaplanabilir.

Ethereum kripto para biriminin kullanımının yaygınlaşması sonucu, Gas nedir?  sorusunun cevabını merak edenler de artmıştır. Gas, genel olarak şu şekillerde açıklanabilir:

  • Gas, Ethereum ağının en önemli bileşenidir ve yapılacak bu transferlerin ilk adımıdır.
  • Bu ağdaki tüm ölçümler Gas miktarı ile ölçülebilir.
  • En güvenlikli kripto para zincirine sahip olan Gas, başlı başına bir güvenlik anahtarıdır.
  • Uygulamalar üzerindeki tüm işlemlerin yürütülebilmesi sağlanan Gas miktarına bağlıdır.

Gas limiti, gönderici kişinin mevcut işlem için ödeyeceği maksimum miktarı ifade eder. Bir gas limiti belirlerken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bunların en başında farklı operasyonların değişik gas miktarlarına ihtiyaç duyduğu, bilgisi vardır. Diğer bir önemli bilgi ise, kripto madencilerinin gas tükendiğinde tüm işlemleri durduracağı bilgisidir.

Ethereum Gaz Fiyatları Neden Bu Kadar Yüksek?

Ethereum Gas Ücreti

Güvenlik düzeyi üst düzeyde olan akıllı sözleşmeler başta olmak üzere, çeşitli tokenlar için sıklıkla kullanılan blockchain sistemi Ethereum’dur. Bu Ethereum’un sunduğu hızlı ve güvenlikli sisteme bağlıdır.

Kripto para sektöründe, Bitcoin’den sonra ikinci sırada gelen Ethereum, masrafları arttıkça yaşanan karmaşadan dolayı, bazı durumlarda can sıkıcı olabilir. Masrafların artış nedenleri ise, çeşitli etkenlere bağlı olabilmektedir.

Ethereum Gas ücreti, mevcut tüm işlemlerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan ölçü birimidir. Yatırımcılar, her türlü işlemlerinde madencilere gereken ücreti ödemekle yükümlüdür. Bu ödeme işlemi ise, Ethereum Gas ücreti üzerinden hesaplanır. Bir bilgisayar programı keyfi bir şekilde işletilirse, sonuçlarının ne olacağını kestirmek zordur. Ancak gas ile yürütülen işlemlerde, bir madenciyle çalışacağınız için herhangi bir aksaklık söz konusu olmaz.

Gas Fee olarak da adlandırılan gerekli olan gas miktarı, gas maliyeti ve gas fiyatının çarpılmasıyla ortaya çıkan sonuçtur. Çıkan sonuç Gwei olarak isimlendirilir ve tüm işlemlerde bu isimle kullanılır. Gwei, güvenlikli bir cüzdanda koruma altındadır.

Kripto para borsasında birçok popüler cüzdan türü bulunur. Metamask gibi yüksek güvenli Ethereum cüzdanları ise işlem sonuçlarında çıkabilecek gaz fiyatlarını tahmin eder ve buna göre hızlı ya da yavaş hareket etmeniz konusunda siz bilgilendirir. Bu işlemin temel amacı, kullanıcının ne kadar ödeme yapması gerektiğini görmesi ve bu işlem sonucuna göre hareket etmesidir.

Uniswap Gas Ücreti

Kripto para borsasında işlemler yapabilmek için, işlem ücreti olarak da açıklanabilecek gas ücretinin ödenmesi gerekir. Gas ücreti ödenmediği takdirde işlemler durur ve hesaplarda hareket görülmez. Bu durum bir yatırımcı için oldukça risklidir. Bu nedenle yatırımcılar sık sık gas ücretlerini kontrol eder ve ödemelerini yapar.

En yaygın ikinci kripto para ağı olan Ethereum üzerinde son günlerde oldukça sıcak bir gelişme yaşandı.

Bir yatırımcı Ethereum ağı üzerinden şimdiye kadar yapılan en yüksek gas ücretini ödedi. Uniswap gas ücreti 7 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek gas ücreti unvanını aldı. Bu durum tüm dikkatleri Uniswap’ın üzerine çekti.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir