Gaz Parası nedir?

Gaz Parası nedir?

Bu yazımızda Ethereum gaz parası nedir, Ethereum gaz parası nasıl hesaplanır ve Ethereum gazın ne gibi bir işlevi vardır ve Ethereum gaz ne işe yarar, sizler için Ethereum Gaz parası nedir araştırdık ve bu yazımızda Ethereum Gaz konusunu sizlere anlatacağız.

Ethereum gaz, Ethereum sisteminin tabiri caizse en hassas noktasıdır. Gaz, belirli Ethereum işlemlerini ilerletmek için harcanan emek miktarını hesaplayan bir ölçektir.

Ethereum sisteminde yapılan her işlemde, alım veya satım işlemleri fark etmeksizin Ethereum Gaz kullanmak gerekmektedir. Ethereum gaz bir işlemi gerçekleştirmek için Ethereum ağına ödenmesi gereken işlem ücretinin miktarını hesaplayan bir araçtır.

Ethereum Gaz Nedir?

Az önce açıkladığımız gibi Ethereum gaz belirli işlemleri gerçekleştirmek için harcanan emeğin miktarını hesaplayan bir araçtır. EVM yani Ethereum Sanal Makinesi içinde çalışan akıllı sözleşmelerin bir çoğu Solidity adı verilen bir araç kullanılarak hesaplanmıştır. Solidity yer alan her kodu işlem haline dönüştürebilmek için belirli bir miktarda Ethereum gaza ihtiyaç duyar. Ethereum’da herhangi bir işlem yapabilmek için en az 21.000’ Ethereum Gaz gerekiyor.

Ethereum Gaz Nedir sorusunun cevabını tam olarak anlayabilmek için bir örnek verelim ve Ethereum Gaz’ı bir örnek üstünden anlatalım.

Kendi şahsi aracınızda şehirlerarası bir yolculuğuna çıktığınızı düşünelim.

Yolculuğa çıkmadan önce;

  • Benzin istasyonuna giderek aracınıza ne kadar benzin almak istediğinizi belirtirsiniz.
  • Benzin istasyonunda çalışan kişiler gelerek aracınıza istediğiniz miktarda benzin doldurur.
  • Benzin istasyona aldığınız benziniz parasını ödersiniz.

Verdiğimiz bu örneğin Ethereum Gaz ile ne gibi bir ilgisi olduğu kısmına gelirsek. Şahsi aracınızla yolculuk yapmak Ethereum sisteminde bir akıllı sözleşmenin yapması gereken işlemdir.

Aracımıza satın aldığımız Benzin, Ethereum işlemlerinde kullandığımız Gaz’dır.

Ethereum Gaz’ı aldığımız yer ise Ethereum madencileridir.

Yani Benzin istasyonu aslında madencilerdir.

Benzin için belirlenen fiyatlar ise Ethereum’da yaptığımız işlemlere ödediğimiz ücretleridir.

Kafanız çok karıştırmadan anlatmaya çalıştık ama aslında işin aslı budur. Ethereum neden Gaz gibi bir sistem var gibi bir sorunuz varsa gelin hep birlikte bu soruyu cevaplayalım.

Gaz Parası nedir?

Ethereum’de Neden Gaz Sistemi Var?

Bu sorunun cevabı aslında oldukça kısa ve gayet anlaşılır bir neden.

Teşvik.

Ethereum’da madencileri olmadan çalışamayacak bir sisteme sahip olduğu için, Ethereum madencilerle bir iş birliği içinden olmak zorunda. Ethereum Madencilerinin sayısının artması daha fazla güvenli bir Ethereum sistemi ve işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştiren bir Ethereum sistemi demektir. Ethereum sistemini daha cazibeli hale getirmek ve sisteme daha fazla madenci çekebilmek adına bazı teşvikler uyguluyor.

Ethereum sisteminden madencilerin daha fazla para kazanabilmesinin iki yolu vardır.

  • Blok ödüllerini kazanmak için, blok madenciliği yapmak.
  • Madencilik içerinden yer alan bloklarda bir süreliğine tek madencinin madencilik yapması.

Madenciler, Ethereum blokları içinde işlem gerçekleştirmek sorumlu kişilerdir. Bu bloklar içinde işlem yapabilmek ve yapılan bu işlemleri onaylamak için hesaplama yöntemleri kullanmaları gerekmektedir. Ethereum Gaz sistemi, madencilerin yapacağı bu işlemler için bir ücret talep etmelerini mümkün hale getiriyor ve madenciler için bir teşviktir. Aslında Ethereum Gaz ücreti, madenci komisyonu veya madenci ücreti olarak bilinir ve Ethereum sistemi içerisine madenci çekebilmek için daha fazla cazibeli bir hale gelir. Ethereum Madencileri Ethereum Gaz ücreti olarak ne kadar bir ücret talep edebilirler? Ethereum Gaz işlemlere göre nasıl ölçülüyor?

Ethereum Gaz ücretleri sadece gaz birimleri ile hesaplanır. Ethereum sistemine gönderilen bir işlem talebi, Ethereum Sanal Makinasından yapılacak olan talimat sayısına göre bir ücret talebi oluşturulur.

Ethereum Gaz Nasıl Ethereum’a Dönüştürülür?

Ethereum Gaz’ı Ethereum’a dönüştürmek için sabit bir fiyat ya da tarife yoktur. Talep edilen herhangi bir dönüşüm işlemini tamamlamak tamamen Ethereum Gaz dönüştürmek talebi oluşturan kişinin inisiyatifine kalmış bir durumdur. Ayrıca istenilen dönüşüm işlemleri gerçekleştirmek ve istenilen işlemi gerçekleştirmek tamamen Ethereum madencilerinin sorumluluğunda olan bir işlemdir. Ortalama Ethereum Gaz fiyatı 0,00000002 Ethereum’dur. Yani bir (1) Ethereum Gaz 0,00000002 Ethereum’dur. Ancak Ethereum sisteminde yoğunluğa göre bazen bu işlem ücretlerinden artış veya azalmalar yaşanabilir. Bu durum tamamen işlem yoğunluğu ve işlem miktarının büyüklüğü ile alakalı bir durumdur diyerek konuyu açıklayabilir.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir