Ethereum İşlem Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Ethereum İşlem Maliyeti

En sık kullanılan blockchain olan Ethereum, masraflar arttıkça farklı sıkıntılar ortaya çıkarmaya başladı. Bunun sonucunda da küçük miktarlarda işlem yapan kullanıcıların uzaklaşmasına neden oldu. Özellikle işlem maliyeti hesaplamaları bu durumda merak edilen konular arasına girdi. Hazırladığımız bu yazıda, Ethereum işlem maliyeti ve hesaplama adımları hakkında detayları bulabilirsiniz.

Ethereum İşlem Maliyeti

Ethereum Nasıl Üretilir?

Ethereum işlem maliyetini öğrenmeden önce üretimi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bitcoin’de olduğu gibi Ethereum üretimi de madencilikle gerçekleşir. Ethereum madencileri, özel donanımları üzerinden yüksek kapasiteli GPU’ları ve ASIC çipleri ile hesaplama yaparlar. Bu hesaplama sonucunda da Ethereum üretimi gerçekleşir.

Ethereum madenciliğinde başarı oranı işlem gücü, verim ve elektrik tüketimi gibi parametrelerden etkilenmektedir. Üst düzey bir işlem gücüne sahip uygulamalar, yeterli bir hesaplama gücü yakalanmasına olanak sağlar. Enerji tasarrufu yapan bazı donanımlar ise hesaplama gününü sağlamada yeterli gelmeyebilir. Bunun sonucunda madencilik üzerinden elde edilen Ethereum miktarı düşebilmektedir. Sonuç olarak iyi bir donanım ile etkili bir Ethereum madenciliği yapılabilir.

Ethereum Gas Nedir?

Ethereum işlem maliyetinde bilinmesi gereken bir diğer nokta ise Ethereum Gas olmaktadır. Ethereum Gas, blockchain üzerindeki işlemleri gerçekleştirmek amacıyla yapılan hesaplamaları ölçmek için kullanılan birim olarak tanımlanabilir. İşlem ya da akıllı sözleşmelerin her biri, belirli bir miktar gaz gerektirmektedir.
Ethereum Gas; işlemi gerçekleştirmek için işlemi gerçekleştirecek madencilerin ücretlerinin tutarını hesaplamak için kullanılır. Madenciler bir işlem gerçekleştirmek için aldıkları toplam gaz miktarına eşdeğer oranda işlem masrafı almaktadır. Gas birimi, tümüyle bir arabaya doldurulan yakıt ve benzine benzer şekilde işlem görmektedir. Bu nedenle, Gas ismini almıştır.

Ethereum İşlem Maliyeti

Ethereum Nasıl Hesaplanır?

Ethereum hesaplama işlemleri iki farklı kategoride incelenebilir. Bunlar fiyat ve madencilik kârı olarak açıklanabilir. Ethereum fiyatının Türk Lirası, Bitcoin veya Tether karşılıklarını BtcTurk üzerinden kolaylıkla takip edebilirsiniz.

Bunun yanında madencilik kârlılığını hesaplamak için ise online olarak kullanabileceğiniz araçlar bulunmaktadır. Bu araçlar, pek çok farklı etmeni bir araya getirerek kârlılık tutarlarına dair bilgiler sunmaktadır. Hesaplama işlemleri, araçların yanı sıra manuel olarak da yapılabilir.

Ethereum İşlem Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

Ethereum işlem maliyetini hesaplarken Gas birimini açıklamak için iki terime ihtiyaç duyulur. Bunlar; Gas Limit ve Gas Price’tır. Bir işlemin toplam maliyetini öğrenmek için bu iki değişkenin çarpımına ihtiyaç vardır.

Gas teriminden bahsedildiğinde genel olarak burada söylenmek istenen Gas Limit’tir. Gas Limit, bir işlem için harcanacak maksimum Gas birimi olarak düşünülebilir. Standart bir işlem için belirlenen bu limit, 21,000’dir.

Gas Price ise kullanıcının her bir Gas birimine harcamak istediği Gwei miktarı anlatılmaktadır. Madencilerin işlem onay ve yeni blok koyma hızı bu terim ile doğrudan bağlantılıdır.

Ethereum işlem maliyeti hesaplamasına bir örnek vermek gerekirse, şöyle açıklanabilir:
• Gas Limit’in 30,000,
• Gas Price’ın ise 20 Gwei olduğunu varsayalım.
• Buna göre Ethereum işlem maliyeti 30,000×20 Gwei = 600,000 Gwei olacaktır.
• 600,000 Gwei ise 0.0001 ETH’yei karşılamaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir