Göz Altı Morluklarının Önüne Nasıl Geçilir?

Göz Altı Morluklarının Önüne Nasıl Geçilir?

Göz altı morlukları olarak bilinen ve altta yer alan göz kapaklarının aşağısında koyu halka biçiminde meydana gelen durum kadınlarda da erkeklerde de yaygın olarak görülmektedir. Birçok vakit göz altı torbalarıyla beraber meydana gelen göz altı morlukları bireyin olduğundan çok daha yaşlı görünmesine sebep olmaktadır. Göz altı morlukları için yapılabilecek en makul açıklamanın yorgunluk olacağı söz konusu olsa dahi durumu tek başına bununla açıklamak doğru olmayacaktır. Bu durumun oluşmasına sebep olabilecek birçok farklı etken bulunmaktadır. Genellikle göz altı morlukları kaygılanılacak çok büyük bir sağlık probleminin belirtisi değildir ve tıbbi bir müdahaleye de gerek olmamaktadır. Göz altı morlukları aynı zamanda estetik problemlere sebep olabilmekte ve işin kötü yanı bu halkalardan kurtulmak bazen çok zor olabilmektedir.

Göz Altı Morlukları Neden Olmaktadır?

  • Uykusuzluk. Çok yorulmak, gereğince uyuyamamak veya gereğinden fazla uyumak göz altlarındaki koyu halkaların oluşmasına sebep olabilmektedir.
  • Yaş. Doğal olarak yaş almak da göz altındaki koyu halkaların bir diğer yaygın sebebidir.
  • Göz yorgunluğu. Bilgisayar, tablet, telefon ekranlarına bakmak gözlerde gerilime sebep olabilmektedir.
  • Alerjiler. Alerjik reaksiyonlar ve gözdeki kuruluk da koyu halkaların bir diğer sebebidir.
  • Dehidrasyon. Dehidrasyon gereğince sıvı alınmamasından vücudun ihtiyaç duyduğu sıvı dengesinin bozulmasıdır. Yine bu durum da göz altındaki koyu halkaların yaygın bir sebebidir.
  • Aşırı güneşe maruz kalma. Aşırı maruz kalınan güneş vücutta cildi renklendiren melanin adlı pigmentin yoğun olarak üretilmesine sebep olabilmektedir. Çok fazla güneş özellikle gözün etrafındaki cildin koyulaşmasına zemin hazırlamaktadır.
  • Genetik. Aile üyelerinde göz altı morluğu yaygınsa diğer aile üyelerinde de aynı durumun görülme oranı normale göre daha fazla olmaktadır.

 Göz Altı Morluklarının Önüne Nasıl Geçilir?

Göz Altı Morluklarına Ne İyi Gelmektedir?

Göz altı morlukları için uygulanacak tedavi sebebinin ne olduğuna bağlıdır. Fakat bu durumu yönetmekte yardımcı olabilecek bazı yöntemler de vardır. Göz altı morluklarının üstesinden gelmek için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Soğuk kompres. Soğuk kompres, şişkinliği azaltmak ve genişlemiş kan damarlarını daraltmak için yardımcı olabilir.
  • Uyku süresini fazlalaştırmak. Gereğince uyumak göz altı morluklarının görüntüsünü azaltmaya da yardımcı olabilir.
  • Uyurken kafayu yükseltmek. Gereğince uyumamak göz altı morluklarının ve torbaların oluşumunda etkili olabilirken bireyin yatış biçiminin de bunda tesiri olabilmektedir.

Göz Altı Morlukları Nasıl Geçmektedir?

Göz altı morluklarının geçmesi adına gereğince uyumak, uyku esnasında kafanın yukarıda olmasına dikkat etmek, yoğun sıvı tüketmek, aşırı güneşe maruz kalmaktan uzak durmak gibi hayat tarzı değişiklikleri önemlidir. Bununla birlikte alerjisi olan kişilerin göz altı morluklarından kurtulması için tedavi görmeleri gerekmektedir. Bunlarla birlikte evde uygulanabilecek diğer yöntemlerse şunlardır:

  • Çay poşeti. Gözlere soğuk poşet çay uygulamak göz altı morluklarının görüntüsünü iyileştirebilir.
  • Hindistan cevizi yağı. Göz altlarına her gece Hindistan cevizi yağı ile masaj yapmak göz altı morluklarını azaltabilir. Hindistan cevizi yağı, zarar görmüş cilt hücrelerini tamir edebilen oldukça zengin bir E vitamini kaynağıdır.
  • Salatalık. İki dilim salatalığın yaklaşık olarak beş dakika süresince limon suyuna batırılması ve gözlere konulması göz altı morluklarının tesirlerini azaltabilir. Fakat uygulama esnasında gözlerin limon suyuna kesinlikle temas etmemesine özen gösterilmelidir.
  • Gül suyu. Pamuklu olması ön koşuluyla bir ped gül suyuna batırılır ve kapalı göz kapaklarının üzerine konularak on beş dakika bekletilir.
  • Süt. İki adet pamuk topu soğuk sütün içine batırılır ve devamında yine göz altlarına yerleştirilir.

Göz altı morluklarının önüne nasıl geçilir sorusuna birlikte cevap aradık. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir