Hamster Nasıl Eğitilir?

featured

Hamsterların eğitim süreci oldukça zorlu geçebilmektedir. Bu sebeple internet üzerinden hamster nasıl eğitilir? Konusu hakkında yapılan aramaların sayısı artmıştır. Zorlu süreçler ve sorunun detaylı cevabı için bu makaleyi kaleme aldık.

Öncellikle hamster eğitimi için sabırlı olmak şart! Sabırsız biçimde hamster eğitimi vermek mümkün değildir. Sabırdan sonra ise her canlının kendine ait karakteristik özelliklerinin farklı olduğu bilinmelidir. Kimi hamster daha kolay algılayıp tepki verirken, kiminde bu süre daha uzun olabilir.

Hamster Eğitimi İçin Sıkça Kullanılan Yöntemler

Bir canlıyı eğitmek için önce zaman ve sabra, sonrasında ise bilgiye ihtiyaç duyulur. Hamster eğitimi için sıkça kullanılan metotların başında, eğitimi verecek olan kişinin dostane biçimde yaklaşması oldukça önemlidir.

Eğitime başlamadan önce hamsterın tutumunun pozitif yönde olması isteniyorsa, yavru bir hamster sahiplenerek işe başlanılabilir. Yaşlı hamsterların karakteristik özellikleri, genç hamsterlara nazaran daha fazla oturmuş olduğu için, eğitimleri daha zordur.

Hamster nasıl eğitilir? Konusunun en can alıcı noktalarından bir tanesi sestir. Eğitilecek olan hamsterın, eğitecek olan kişinin sesine yakınlık duyması gerekmektedir.

Ödüllendirme yöntemleri hamsterlar eğitilirken sıkça kullanılan yöntemlerin başında yer almaktadır. Özellikle ay çekirdeği yardımı ile hamstera pek çok yeni numara öğretilebilir.

Ödül Yöntemi ile Öğretilebilecek Hareketler

Ödül yöntemi sayesinde hamstera pek çok numara ve hareket öğretilebilir. İki ayak üstünde durmak, zıplamak ve akla gelebilecek pek çok yöntem hamsterlara öğretilebilir.

Hamster eğitimi esnasında hamsterın kafasının biraz yukarısına ay çekirdeği uzatmak sureti ile hamstera iki ayak üzerinde durması öğretilebilir.

Zıplama hareketi öğretilmek isteniyorsa, hamsterın ulaşabileceği seviyede belirlenen yüksekliğe ödül maması konularak zıplamaya teşvik edilebilir.

Ödül Maması ile Öğretilmesi Gereken Durumlar

Hamsterların kafeslerinden belirli zaman aralıkları ile çıkması gerekmektedir. Hamster eğitimi yapılırken yine ödül maması sayesinde giriş-çıkış işlemleri kolaylıkla halledilebilir.

Hamsterı kafesten çıkartmak adına ödül maması gösterilebilir. Hamsterı kafese geri girdirmek için de kafesin içerisine ödül maması konulabilir.

Hamster Eğitimi İçin Kuvvetli Bağ Gereklidir

Kaliteli biçimde hamsterın eğitiminin gerçekleşmesi için, hamsterın güveni kazanılmalıdır. Tam olarak da bu sebeple hamster ele alıştırılmalıdır. Hamster eğitimi esnasında aranızda oluşacak bağın büyük kısmı el içerisinde oluşur.

Ele alıştırmak için ödüllendirme yöntemini kullanmanız da yine oldukça olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Pek çok zorluk sonrasında oluşacak bu bağın yıkılmaması oldukça önemlidir. Hamsterın kendine bir zarar geleceğini düşündüğü anda hayvansal içgüdü olarak kendini savunmaya geçmesi mümkündür.

Olabildiğince nazik ve narin biçimde ele alıştırma kısmı bittikten sonra dikkat edilmesi gereken konuların başında, hamsterların da bir sıkılma eşiği olduğunu bilmek gelir. Hamsterlar da tıpkı diğer canlılar gibi sıkılırlar. Hamster eğitimi verilirken zamanlama oldukça önemlidir.

Kimi zaman kafeste uzun süreler kalan hamsterların sonrasında psikolojik olarak rahatsızlandığı görüldüğü için, hamsterlar olabildiğince kafesin dışarısına çıkarılmalıdır.

Hamsterlar Tuvalet Eğitimi Alabilirler Mi?

Hamsterlar tuvalet eğitimi alabilirler mi? Sorusunun cevabı ne yazık ki hayır. Hamster tuvalet eğitimi alabilen bir canlı türü değildir. Hamsterlar kendilerinin belirledikleri noktaya dışkılarını yapmaktadırlar.

Dışkıları temizlemek ise hamsterı sahiplenen kişinin sorumluluğudur. Dışkıların temizlenmediği veya temizlenmesinin geciktirildiği taktirde hamster dışkının üzerine yatabilir veya dışkıyı ağzına bile alabilir.

Hamster eğitimi esnasında ele dışkılıyorsa, hamsterın stresli olduğu bilinmelidir. Hamsterlar dışkılama işlemlerini stres göstergesi olarak da kullanabilen türlerdir. Bu tarz bir durum ile karşılaşılırsa nazik olunmalı ve hamster kendini en güvende hissettiği bölme olan kafesine geri konulmalıdır.

Güven, sabır ve doğru ödüller sayesinde hamsterların eğitimi (tuvalet hariç) mümkündür.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir