Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanır?

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanır?

Çeşitli güzellik ve bakım uygulamaları arasında gösterilen, kimyasal peeling nedir? Kimyasal peeling ile ilgili ayrıntılara değinmeden önce, genel anlamda peeling uygulamasına ne olduğuna, kimlere nasıl uygulandığına değinelim ve ardından kimyasal peeling uygulamasının ayrıntılarına bakalım:

Peeling Nedir? Uygulama Şekli Nasıldır?

Peeling uygulaması temel olarak ölü hücrelerin cilt üzerinden uzaklaştırılması amacıyla yapılan cilt temizleme işlemidir. Peeling değişik yöntemler aracılığıyla yapılmaktadır. Bu farklı yöntemlere göre de çeşitli isimler almaktadır ve kimyasal peeling bu yöntemlerden birisidir.

  • Kimyasal peeling uygulaması; cilt üzerine kimyasal solüsyonlar uygulanması şeklinde gerçekleştirilir. Bu yöntem aracılığıyla cilt soyulur ve derinlemesine temizlik amaçlanır.
  • Fiziksel peeling uygulamasında fırça benzeri aşındırıcı bir nesne aracılığıyla ölü cilt hücreleri temizlenir.
  • Doğal peeling uygulamasında ise tamamıyla doğal içerikler ile hazırlanmış olan maskelerle uygulama yapılır.
  • Lazer peeling uygulaması cildin ölü hücrelerden arındırılması amacıyla lazer ışınları kullanılarak yapılan cilt soyma işlemidir. Başarılı bir peeling uygulamasından beklenen performans; cilt üzerinde bulunan ölü hücrelerin sebep olduğu bariyerin ortadan kalkması ve alt kısımda yer alan cilt hücrelerinin ortaya çıkmasıdır. Bu şekilde çeşitli nemlendirici malzemeleri cilde derinlemesine işlemesinin yolu açılır ve daha etkili olması amaçlanır. Belli aralıklarla gerçekleştirilen peeling uygulamaları; cildin daha sağlıklı görülmesi nedeni ile tercih edilmektedir.

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanır?

Peeling Uygulamasında Cilt Tipinin Önemi

Peeling uygulaması yüzeysel, orta veya derin şekilde gerçekleştirilebilir. Evde doğal ürünlerle yapılan peeling uygulamasında sadece yüzeysel olarak işlem yapılabilir. Orta ya da derin bir şekilde gerçekleştirilen peeling işlemini yalnızca uzmanlar yapmaktadır. Evde peeling yapılmak istendiğinde de en önemli etkenlerden birisi kişinin cilt tipini çok iyi bilmek ve ona göre uygulama yapmaktır. Zira yanlış bir uygulama ciltte kalıcı hasarlara sebep olabilir.

  • Kuru cilt: Kuru cilt yapısına sahip olan kişilerde yüksek alkol içerikli ürünler kullanılmamalıdır. Shea yağı, hindistan cevizi yağı gibi çeşitli nemlendirici ürünler kuru ciltler için idealdir. Kuru ciltlerde dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi, cildin kurumaya yatkın olması nedeniyle peeling uygulamasının haftada en fazla bir ya da iki kez yapılması gerektiğidir. Ve peeling işleminin ardından kuvvetli bir nemlendirici uygulanmalıdır.
  • Normal cilt: Yağ ve nem oranı dengeli dağılmış olan normal ciltlerde haftada iki ya da üç kez peeling uygulaması yapılabilir. Ezilmiş kayısı çekirdeği ve granit şeker gibi hafif asit içerikli bazı ürünler kullanılabilir. Aynı zamanda lif ya da fırça yardımıyla fiziksel peeling uygulanabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken içeriklerden birisi cildin hangi ürüne ve hangi işleme toleranslı olduğunun doğru anlaşılmasıdır. Dolayısıyla cilt üzerinde yavaş ve küçük bölgelerde deneme yapılmalı ardından peeling gerçekleştirilmelidir.
  • Karma cilt: Karma cilt tipi T bölgesi ve çevresi yağlı olan, yüzün geri kalan kısmında kuru cins özelliği gösteren bir yapı mevcuttur. Bu nedenle karma cilt peeling genellikle T bölgesine uygulama yapılmalıdır. Kuru bölgelere ise daha az peeling uygulaması yapılmalı ve daha fazla nemlendirilmelidir. Dolayısıyla yüzde; T bölgesi ve yanaklar için farklı içerikler kullanılmalıdır.
  • Yağlı cilt: Yağlı cilt toleransı yüksek olan bir cilt tipi olduğu için; haftada 4 ya da 5 kez peeling yapılabilir. Ancak yine de peeling uygulamasını bir kez denemek ve cildin tepkisini ölçmek önemlidir. Beta ve alfa asitlerini içeren çeşitli ürünler yağlı ciltler için idealdir. Peelingten sonra nemlendirici uygulaması yapılmalı ve çok fazla tahriş edici bir işlem uygulanmamalıdır.

Kimyasal Peeling Kimlere Uygulanabilir?

Kimyasal peeling nasıl yapılır? İşlem, cildin üst tabakasında yer alan ölü hücrelerden arındırılması amacıyla cilt üzerine kimyasal bir çözeltinin uygulanmasıdır. Bu amaçlı cilt yenileme hedeflenir. Kimyasal peeling cilt üzerinde yer alan izleri, kırışıklıkları ve renk değişimlerine tedavi etme amaçlı kullanılmaktadır.

Hafif orta ya da derin kimyasal peeling çeşitleri mevcuttur. Her bir kimyasal peeling çeşidi için farklı kimyasal içerikler kullanılır. Ancak kimyasal peeling işleminin, bir uzman tarafından yapılması ve cilt üzerindeki olası yan etkilerinin bilinmesi önemlidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir