Kistik Akne Yara İzine Sebep Olur mu?

Kistik Akne Yara İzine Sebep Olur mu?

Sivilce türleri arasında gösterilen ve tedavisi biraz daha zahmet isteyen bir tür olan kistik sivilce,  normal sivilcelerin aksine cildin orta tabakasında değil daha derin bölgelerde meydana gelir. Bu nedenle daha belirgin bir şekilde kendini gösterir ve izlerinin geçmesi uzun zaman alabilir.

Akne, temelde ciltte sebum salgılayan kanalların ölü deri nedeniyle tıkanması ya da bakteri nedeniyle iltihaplanması ile oluşan bir durumdur. Kistik sivilce söz konusu olduğunda, cilde çok daha fazla dikkat etmek ve bir uzmana danışmak önemli noktalar arasında yer alır.

Zaman zaman herkeste oluşabilen sivilceler, genelde yağlı cilde sahip olan kişilerde daha yoğun olur. Bunun dışında, yaşlı yetişkinlerde, hormon dengesizlikleri olan insanlarda ve gençlerde daha fazla görülür. Kistik akne söz konusu olduğunda genelde yaşın ilerlemesi ile düzeldiği görülür.  Yine de bazı kistik akne çeşitleri ağrılı olabilir ya da çok uzun süre kalabilir. Bu nedenle uzmana danışmak önem arz etmektedir.

Kistik Akne İle Diğer Akne Çeşitlerinin Farkı Nasıl Anlaşılır?

Kistik aknenin sivilce çeşitlerinin en ciddilerinden birisi olduğu bilinmektedir. Ciltte normal sivilceye göre daha derinlere ulaşabildiği için, diğer akne türlerinden ayrılır. Kistik aknenin diğer akne türlerinden ayrılmasının en belirgin yanı, çıban tarzı bir görüntü oluşturmasıdır. Aynı zamanda;  acı ve ağrı seviyesinin yüksek oluşu, dokunmaya karşı hassasiyet, kızarık bir görüntü, beyaz bir yumruk hissi ve irin dolu bir kist görünümünden dolayı da ayırt edilebilmektedir.

Kistik Akne Yara İzine Sebep Olur mu?

Sivilce çeşitleri arasında yara izin ya da leke gibi izlere en müsait olan akne çeşidi kistik aknedir. Eğer bu şekilde bir sivilce durumu yaşanıyorsa, sivilcenin olduğu bölgelere dokunmamak oldukça önemlidir. Aynı zamanda kistik sivilce patlatma da yapılmaması gerekir.  Çünkü bu uygulamalar enfeksiyon ihtimalini artırarak leke kalma durumuna yol açabilir.

Öncelikle sivilce izlerini saklamak yoluna gidilebilir ancak akne izlerinin görünümünden çok; mevcut olan aknelerin kontrol altına alınması ve yok edilmesi daha önemlidir. Bundan sonra izleri gidermek için işlemler yapılması daha doğru olur. Kistik akneyi önlemek için yapılabilecek en faydalı şeylerin başında cilde özen göstermek gelir. Bunun yanı sıra bir dermatoloğa danışarak yardım almak da önemlidir.

Kistik Akne Yara İzine Sebep Olur mu?

Kistik Akneleri Önleme

Cilt sağlığını koruma yöntemlerinden, hayat tarzı değişikliklerine kadar pek çok ayrıntı kistik akneleri önleme noktasında yardımcı olabilir. Aşağıda yer verilen önemli noktalar; kistik aknelerin oluşumunun önüne geçmeye ve tedavisine yardımcı olmaya yarayan etkenlerdir.

  • Yüzün günde en az 2 kez yıkanması gerekir. Kurutmayan ve hasar vermeyecek; ancak fazla yağı ve kiri temizleyecek bir içerik faydalı olacaktır. Ovma yapmadan yumuşak hareketlerle yıkanması da bir başka dikkat edilmesi gereken unsurdur.
  • Yağsız olan ve komedenejik olmayan makyaj ürünlerinin seçimi de bir başka önemli ayrıntıdır. Bu içeriğe sahip ürünlerin gözenekleri tıkama ihtimali daha düşük olduğu için tercih edilebilir.
  • Yüzü yıkamadan, temizlemeden ya da makyajlı bir şekilde uyumak en çok zarar verecek uygulamalardan birisidir. Buna dikkat etmek önemlidir.
  • En azından 30 koruma faktörlü güneş kreminin kullanılması gerekir.
  • Stres hayatımızdaki pek çok şeye etki ettiği gibi kistik sivilcelerin artmasına da yol açabilir. Bu nedenle akneden kurtulmak için stresi azaltmak dikkat edilmesi gereken bir başka faktördür.
  • Şeker oranı yüksek gıdalar tüketmek cilt sağlığını bozabileceği için; bu yiyeceklerin tüketiminin azaltılması gerekir.
  • Bakteri ve yağları temizlemek adına, vücudu ve yüzü temiz tutmak ve belli aralıklarla yıkamak önemlidir.

Yukarıda sayılan önemli noktaların yanı sıra; kistik akne tedavisinde kullanılan ilaçlar dermatolog tarafından verilebilir.  Bu aşamada kistik akneden ve akne izlerinden kurtulmak için faydalı bir yöntem olabileceği gibi; özelde cilt için kullanılan ilaçların çok ciddi olması nedeniyle kesinlikle doktor tarafından tavsiye edilmelidir.

Çevreden tavsiye edilen herhangi bir ürün kullanımı olumsuz sonuçlara yol açabilir. Cilt bakımının düzenli yapılması ve sivilceleri kapatmak için devamlı kozmetiğe başvurulmaması gerekir. Şimdi kistik akneye sebep olabilen bazı özelliklere değinelim:

  • Hormonal değişimler
  • Genetik yatkınlık
  • Çeşitli ilaçların etkileri
  • Çok fazla terleme ve nem
  • Zarar verebilecek içerikte vücut ve yüz bakım ürünleri
  • Çeşitli kimyasal içerikler
  • Gözenek tıkanması

Kistik Akne Durumunda Önerilmeyen Yiyecek Çeşitleri

  • Şeker içeriği yüksek olan besinler daha önce de belirtildiği şekilde vücutta yer alan iltihabı artırabileceği için ve hassasiyeti şiddetlendireceği için sivilcelere en zararlı içerikler arasında gösterilir.
  • Kafein oranı yüksek içecekler, kafeinin fazlasının hormonal denge açısından zararlı olması sebebiyle kısıtlı tüketimi ya da hiç tüketilmemesi önerilmektedir. Yüksek dozda kafein; stres hormonu artırma etkisine sahip olduğundan, kafein içerikli ürünleri az tüketmekte fayda vardır. Bunlar arasında başta kahve, çay ve çikolata gibi ürünler gelir.
  • İşlenmiş düşük lifli gıdalar, kistik sivilce problemi yaşayanlara önerilmeyen bir diğer ürün çeşidi. İşlenmiş gıdalar aslında genel sağlığı korumak açısından kimseye önerilmemektedir.

 

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir