PRP Nedir? Ne İşe Yarar?

PRP Nedir? Ne İşe Yarar?

PRP’nin açılımı “Platelet Rich Plazma’dır”. PRP enjeksiyonu yaptırmak isteyen kişinin vücudunda kan örneği alınarak, alınan kan örneği özel yöntemler kullanılara ayrıştırılır ve plazmalar elde edilir. Elde edilen bu plazmalarda, “platelet” adı verilen hücreler içerir. Temel görevi kanın pıhtılaşmasını sağlayan “plateletler”, içeriğinden bulunana büyüme hormonları sayesinde yaraların ve dokuların onarımında önemli bir görevi vardır. “Trombosit” açısından da oldukça zengin olan plazmalar PRP ile enjekte edilen bölgede ve diğer bölgelerde bulunan dokuların onarımına bütük bir yarar sağlar ve iyileşme süresini önemli ölçüde azaltır. PRP enjeksiyonları “saç dökülmesi”, “ortopedik kaynaklı bir çok sorunun tedavi edilmesinde ve tedavi süresinin kısalmasında önemli bir rol oynar. PRP içerdiği plazmalar sayesinde kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan özel “proteinler içerdiği için yaralanan dokularda yeni oluşan hücrelerin hızlı büyümesine yardımcı olur ve bu sayede hücrelerin iyileşme süreci kısalır. Bilim Adamlarının, konsantre olarak PRP üretmesinin en önemli nedenlerinden en önemlisi budur.

PRP’nin asıl amacı, özellikle hasarlı dokulara PRP enjeksiyonu yapmanın amacı hasarlı dokularda yeni hücrelerin oluşmasını teşvik etmek ve iyileşme sürecini hızlandırmaktır. PRP enjeksiyonlarını özellik sporcular kullanmaktadır. Sakatlık durumunda iyileşme sürecini kısalttığını için sporcuların bir an önce sahalara dönmesinde önemli bir rol oynar.

PRP Enjeksiyonları Neden Kullanılır?

PRP Enjeksiyonları, saç büyümesine teşvik etmek ve saç köklerini uyarmak için kullanılıyor. Saçlarının dökülmesini engellemek amacıyla da PRP enjeksiyonları kullanılmaktadır. PRP Enjeksiyonlarının yan etkilerinin gözlem süreçleri halen devam etmektedir.

Sporcuların PRP enjeksiyonları kullanmalarının önemli nedenlerinden bir tanesi PRP enjeksiyonlarının iyileşme sürecini hızlandırmasıdır. Ayaklarda, bacaklar ve bileklerde bulunan bazı tendonların ve dokuları birbirine bağlayana bağlar da herhangi bir yaralanma durumu gerçekleştiği zaman söz konusu bağların iyileşme süreci çok uzundur ve sporcular uzun bir süre sahalardan uzak kalmaktadırlar. PRP enjeksiyonları ile bağlarda iyileşme süresi uzun olan dokuların iyileşme süreci hızlandırdığı için birçok sporcu PRP enjeksiyonlarını tercih ediyor ve kullanıyor. Bazı ameliyatlarda ve cerrahi müdahaleler sonrasında hastanın iyileşme süreci çok uzun olduğu için bazı ameliyatlar sonrasında PRP enjeksiyonları kullanılmaktadır.  

PRP Nedir? Ne İşe Yarar?

PRP’nin Yan Etkileri

PRP enjeksiyonlarında her ne kadar kendi kanımızda olsa vücudumuza dışardan takviye olarak bir madde alındığı için yan etkilerinin olması kaçınılmaz bir durumdur. PRP enjeksiyonlarında kendi kanımızın ayrıştırılması sonucunda vücudumuza plazmalar enjekte edilir. PRP enjeksiyonlarının kendi vücudumuzdan üretilen bir enjeksiyon olması yan etkilerini kortizon ya da diğer enjeksiyonlara oranla gözle görülür bir biçimde azaltıyor. PRP enjeksiyonu ardından Enfeksiyon, sinirsel zedelenmeler, enjeksiyon yapılan bölgelerde oluşan kısa süreli ağrılar ve doku hasarları şimdiye kadar gözlemlenen yan etkilerdir. Fakat PRP üstünden araştırmalar ve yan etkileri için gözlemler devam etmektedir.

PRP Enjeksiyonu Sonrası Yaraların İyileşme Süresi

Yaralanma ya da doku hasarı oluşan bölgeleri PRP enjeksiyonu sonrasında kullanmamak hatta dinlendirmek tavsiye edilir. Tabii bu durum iyileşme süresini daha da hızlandırmak içindir. PRP enjeksiyonları sonrasında günlük işlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. PRP enjeksiyonu yapılan hasarlı dokuların iyileşme süresi için net bir zaman verilemiyor. Ama PRP enjeksiyonu olmadan iyileşme süresine ve PRP enjeksiyonu olan doku hasarlarının iyileşme süreleri karşılaştırıldığı zaman PRP enjeksiyonu yapılan hasarlı dokunun, PRP enjeksiyonu yapılmayan diğer hasarlı dokulara göre daha hızlı iyileşmiştir. PRP enjeksiyonu tek başına iyileşme süresini kısaltıyor fakat kişinin düzenli ve dengeli beslenmesi, antrenmanlar ve düzenli bir spor hayatının olması hasar gören dokuların kısa sürede iyileşmesini sağlayan diğer faktörlerdir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir