Rinoplasti Nedir ?

Rinoplasti Nedir ?

Rinoplasti (RIE-no-plas-tee), burnun şeklini değiştiren ameliyattır. Rinoplasti için motivasyon, burnun görünümünü değiştirmek, nefes almayı iyileştirmek veya her ikisi olabilir.

Burun iskeletinin üst kısmı tamamen kemikten oluşurken, alt bölgesi ise kıkırdaktan oluşur. Rinoplasti kemiği, kıkırdağı, cildi veya üçünü de değiştirebilir. Cerrahınızla rinoplastinin sizin için uygun olup olmadığı ve neler başarabileceği hakkında konuşun.

Burun estetiğini planlarken, cerrahınız diğer yüz özelliklerinizi, burnunuzdaki deriyi ve neyi değiştirmek istediğinizi dikkate alacaktır. Ameliyat için adaysanız, cerrahınız size özel bir plan geliştirecektir.
Bazen bir rinoplastinin bir kısmı veya tamamı sigorta kapsamındadır.

Burun yüzün ortasında yer alır ve yüzde ilk göze çarpan yapıdır. Burnun yüzdeki diğer yapılara oranı, estetik görünümünü önemli ölçüde etkiler. Bir kişi, burnunun şekli ile ilgili aşağıdaki sorunlardan bir veya birkaçından rahatsızsa, ameliyatı düşünebilir:

  • kemerli burun
  • kavisli burun
  • Burun ucu sarkması
  • Uzun burun ucu
  • Geniş ve geniş burun ucu
  • dar burun
  • Düzleştirilmiş burun ucu

Estetik cerrahide en sık yapılan operasyon olan burun estetiği, kişinin kendisini üzen burun görünümünü düzeltmeye yönelik bir operasyondur. Bu işlem sırasında hastanın nefes almasını engelleyen eğrilik kemik ve kıkırdak da düzeltilir.

Rinoplasti Nedir ?

Rinoplasti Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Rinoplasti ameliyatı yapmak hiçte kolay bir işlem sürecinden geçmez. İşte Rinoplasti ameliyatı sırasında uygulanan adımlar:

1 – Anestezi

Burun estetiği ameliyatı sırasında rahatınız için ilaçlar verilir. Seçenekler arasında intravenöz sedasyon veya genel anestezi bulunur. Doktorunuz sizin için en iyi seçimi önerecektir.

2 – Kesi İşlemleri

Burun ameliyatı ya kesilerin burnun içinde gizlendiği kapalı bir prosedür ya da burun deliklerini ayıran dar doku şeridi olan kolumella boyunca bir kesi yapıldığı açık bir prosedür kullanılarak gerçekleştirilir.

Bu kesiler sayesinde burnu kaplayan yumuşak dokular nazikçe kaldırılarak burun yapısının yeniden şekillendirilmesine erişim sağlanır.

3 – Burun Yapısının Tekrardan Şekillendirilmesi

Burun ameliyatı, vücudunuzun diğer bölgelerinden alınan kıkırdakların kullanılmasıyla burun yapılarını küçültebilir veya büyütebilir.

En yaygın olarak, burun ortasındaki bölme olan septumdan kıkırdak parçaları bu amaçla kullanılır.

Bazen kulaktan bir parça kıkırdak ve nadiren kaburga kıkırdağının bir bölümü kullanılabilir.

4 – Sapmış Bir Septumun Düzeltilmesi

Eğer septum eğriyse, şimdi düzleştirilir ve nefes almayı iyileştirmek için burun içindeki çıkıntılar azaltılır.

5 – Kesi Kapatma

Burun alt yapısı istenilen şekle getirildikten sonra burun derisi ve dokusu yeniden şekillendirilir ve kesiler kapatılır. Boyutlarını şekillendirmek için burun deliklerine kesiler yerleştirilebilir.

6 – Sonuçları Görün

Ateller ve iç tüpler, yaklaşık bir hafta boyunca iyileşmeye başladığı için burnu destekleyecektir.

İlk şişlik birkaç hafta içinde azalırken, yeni burun çevrenizin tamamen düzelmesi bir yılı bulabilir.

Bu süre zarfında burnunuzun görünümünde kademeli değişiklikler fark edebilirsiniz çünkü burnunuz daha kalıcı bir sonuca kavuşur. Burun ameliyatınızı takip eden ilk yıl sabahları şişlik gelip gidebilir ve kötüleşebilir.

Tıkalı bir hava yolunu iyileştirmek için bir burun ameliyatı prosedürü, hava akımı ve nefes alma ile ilgili olduğu için burun yapısının dikkatli bir şekilde değerlendirilmesini gerektirir. Solunum bozukluğunun en yaygın nedenlerinden biri olan septum eğriliğinin düzeltilmesi, daha iyi hizalama sağlamak için burun yapısının ayarlanmasıyla sağlanır.

Rinoplasti Avantajları

1. Denge

Bazen bir burun, bir kişinin yüzünde dikkat dağıtıcı bir özellik olabilir. Bir burnun belirli bir görünümü, yüz ve burun arasında bir dengesizliğe neden olabilir. Bazen bir ünlü gibi bir kişi burnu ile tanınabilir. Büyük bir burun yüze sığmayabilir ve dengesizliğe yol açabilir.

2. Geliştirilmiş Burun Hava Akışı

Burun içindeki çeşitli yapılar, burun içinden nefes alma ve hava akışı ile ilgili sorunlara katkıda bulunabilir. Kazalardan, sporlardan veya kavgalardan kaynaklanan travma, nazal septumun sapmasına neden olabilir. Bu yapı, burnun sağ ve sol tarafını ayıran bir duvardır. Septum eğri ise, nazal hava yolunun her iki tarafından biri hava akımına engel olabilir. Septoplasti, çarpık bir burnu ve septumu düzeltmek için genellikle bir rinoplasti ile birlikte yapılır ve hem burnun görünümünü hem de hava akışını iyileştirir.

3. Öz İmaj ve Güven

İnsanların sürekli zorbalık nedeniyle benlik saygısı ve benlik imajı sorunları yaşadığı durumlarda, burun görünümündeki olumlu değişiklikler, burun estetiğinden sonra kişiye büyük bir güven artışı sağlayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir