İnsan yaşının ilerlemesiyle birlikte görünen saç beyazlaması çoğu kişinin şikâyet ettiği durumlardan biridir. İlerleyen yaş ile birlikte saçtaki renk pigmentleri azalmakta bu da saçların beyazlamasına neden olmaktadır. Bu durum biyolojik olarak bakıldığında oldukça normal karşılanmaktadır. Saçı beyazlayan kişiler bu durumdan rahatsız oldukları takdirde ise saçlarını boyatma girişiminde bulunmakta ve diledikleri saç rengine sahip olabilmektedir. Her ne kadar son dönemlerdeki trend, saçı doğal renginde bırakmak olsa da hala saçlarını boyatan büyük miktarda kişi sayısı bulunmaktadır. Bununla birlikte saç beyazlaması yalnızca yetişkin kişilerde değil genç yaşlarda da oluşabilmektedir. Genç yaşta saç beyazlamasının birçok sebebi bulunmakla birlikte stres de bu unsurlardan biridir. Eğer sizler de saçı beyazlatan sebeplerin neler olduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.
İlerleyen Yaş
Saçların beyazlamasının en büyük sebeplerinden biri yaş almaktır. Saçımızda bulunan renk pigmentleri belirli bir yaşa kadar canlılığını korumaktadır. Fakat ilerleyen zamanda vücudumuzdaki diğer tüm işlev gören organizmalar gibi renk pigmentlerinin de çalışma hızı yavaşlamaktadır. İlk aşamada saçların belirli bir kısmında görünen beyazlama zamanla saçın tamamına yayılmaktadır. Saç beyazlaması ilk olarak genele bakıldığında 25’li yaşlarda ortaya çıkmakla birlikte bu durum kişiden kişiye göre de değişebilmektedir.
Genetik Faktörler
Saç beyazlamasının sebeplerine bakıldığında geniş bir yelpaze ile karşılaşılmakla birlikte bu unsurların içerisinde hiç kuşkusuz genetik öğeler de bulunmaktadır.
Saç beyazlaması çoğu kez genetik faktörlere dayanmakla birlikte eğer ailenizde erken yaşlarda saçları beyazlayan üyeler bulunuyorsa bu durumu sizin de yaşama olasılığınız oldukça yükselmektedir.
Aynı zamanda yaşadığınız uyku problemleri, iştah kaybı gibi durumlar da saçlarınızın beyazlamasında etkili görünmektedir.
Eğer saçlarınızın hızlı beyazladığını düşünüyorsanız yaşam standartlarınızda yapacağınız değişiklikler ile bu durumdan kurtulabilirsiniz.
Uzun Süreli Stres ve Travmalar
Bizler her ne kadar fark etmesek de günlük yaşantımızda stres ile çoğu kez karşılaşmakta ve onunla mücadele etmekteyiz. Stres özellikle kentlerde birçok insanın hayat kalitesini düşürmekte ve kişiyi güçsüz bırakmaktadır. Eğer sizler de yoğun stres altında yaşadığınızı bu durumun vücudunuza olan etkilerini gözden kaçırmanız mümkün değil. Stres faktörü psikolojik problemlere, cilt bozukluklarına, hareketsizliğe itebileceği gibi aynı zamanda saçlarınız üzerinde de olumsuz yansımalar yaratabilmektedir. Çoğunlukla strese maruz kalıyor ve buna engel olamıyorsanız saçlarınızda dökülme, beyazlama, yıpranma gibi etkilere rastlayabilirsiniz.
Vitamin Eksikliği
Vücudumuzda bulunan vitaminlerin birer görevi bulunmakla birlikte bu vitaminlerden mahrum kalındığı takdirde de çeşitli rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Eğer saçlarınızın beyazlamasını durduramıyor ve bunun sebebini öğrenmek istiyorsanız öncelikle bir hastaneye gidip vitamin ölçümü yaptırabilirsiniz. Hem vücutta eksikliği bulunan kan hücreleri hem de ihtiyaç duyulan vitaminin sağlanamaması saçlarınızın beyazlamasına neden olabilir. Eksik olduğu durumda saçların beyazlamasına neden olan vitaminler B6, B12, biyotin, E vitamini olarak sıralanabilir.