Yaz Geliyor! Cildinizi Güneşin Zararlarından Korumak İçin Yapmanız Gerekenler!

Cildinizi Güneşin Zararlarından Korumak

Yaz aylarında aldığımız yoğun güneş ışığının ruhumuzu canlandırdığı su götürmez bir gerçektir. Birçoğumuz için yaz sıcağıyla birlikte tatil dönemleri başlar. Yaz mevsimi genellikle hepimiz için keyifli geçse de güneş ışınlarının cildimize zarar verebilen birçok özelliğinin bulunduğu da unutulmamalı. Her geçen gün biraz daha incelen ozon tabakasının eski işlevini yerine getirmemesi sebebiyle güneş ışığının zararlı öğelerinden nasibimizi almaktayız. Hepimizin bildiği üzere havalar yavaşça ısınıyor ve yaz geliyor. Cildinizi Güneşin Zararlarından Korumak İçin Yapmanız Gerekenler aslında düşündüğünüzden daha basit eylemler. İşte bunlardan bazıları:

  • Cildinizi güneşten korumanın ilk adımı belirli saatler arasında güneşle teması kesmektir. Bunun için yaz aylarında 11:00 ve 16:00 arası güneşe çıkmaktan kaçınmalısınız.
  • Bu saatler arasında dışarı çıkmanız gerekiyorsa mutlaka açık renkli ve pamuklu kıyafetler giymeyi tercih edin.
  • Giysi seçiminizde ince fakat bedeninizin büyük kısmını örten kıyafetler seçmeye özen gösterin.
  • Cildinizi, özellikle de yüzünüzü güneş ışınlarından korumanın en basit yolu şapka ve güneş gözlüğü kullanmaktır.
  • Yeterli miktarda güneş kremi kullandığınızdan emin olun.

Cildinizi Güneşin Zararlarından Korumak

Güneş Işınlarının Cilde Zararları Nelerdir?

  • Güneş insanlık için yaşamın kaynağı olarak bilinirken, güneş ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmak cilde oldukça zarar verebiliyor. Değişik dalga boylarında bizlere ulaşan güneş ışınlarının en bilindik olanı ultraviyole ışınlarıdır. Bu ultraviyole ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalmanın olumsuz etkileri artırdığı bilinmektedir. Özellikle güneşin etkili olduğu saatlerde bu ışınları almak ciltte birçok probleme sebep olabilir.
  • Deride kalınlaşmaya sebep olabilen bu ultraviyole ışınları aynı zamanda yaşlanmayı da hızlandırır. Ciltte yoğun ve kalıcı kırışıklıkların artmasına sebebiyet verebilir.
  • Güneşe olması gerekenden daha fazla maruz kalındığında ciltteki lekelerde artış da gözlemlenebilir. Bu ışınlara birkaç genetik ve çevresel faktör de eklendiğinde cilt kanseri riski bile barındırabilmektedir.

Yaz Aylarında Cilt Bakımının Püf Noktaları

Özellikle güneşin erken yaşlandıran yan etkilerine karşı yaz aylarında cildimizi iyi korumalı ve mevsime uygun bir bakım rutini oluşturmalıyız. Sıcak havalarda aldığımız zararlı güneş ışınlarının yanı sıra terleme de cildin tahriş olma ihtimalini büyük ölçüde artırıyor. İşte cildinizi güneşin zararlarından korumak için yapmanız gerekenler ve yaz aylarında cilt bakımının püf noktalarına dair birkaç öneri:

  • Yaz aylarında cildinizi güneşin olumsuz etkilerinden korumak için ilk yapmanız gereken şey bolca nemlendirmek. Cildinize vuran yoğun güneş ışınları sebebiyle cildiniz kuruyabilir ve tahriş olabilir. Olası kuruluk ataklarının önüne geçmek için cildinizi sık sık nemlendirmelisiniz.
  • Güneşe maruz kaldığınız bir günün sonunda yapmanız gereken en önemli hamle cildinizi temizlemek olacaktır. Sıcak ve nem sebebiyle cilde yapışan toz, kir gibi maddelerden arınmak birçok olumsuz etkiyi azaltır.
    Bolca su tüketmek ve dengeli beslenmek cildinizin yaz mevsiminde en büyük dostu olacak. Bu süreçte özellikle mevsim meyvelerini tüketmeli ve ağır beslenmekten kaçınmalısınız. Uzmanlar yaz aylarında günde en az 3 litre su tüketilmesini öneriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir