EDP, EDC VE EDT NEDİR?

featured

EDP, EDC ve EDT parfümler için kullanılan birer kısaltma olup, parfüm için çok önemli ve özel bilgileri bize sunmaktadır. Parfümler vücut ısısı, ten, iklim gibi faktörlerden etkilenip herkeste aynı duruşu sergilemezler. Kullandığımız tüm parfümlerde çeşitli kısaltmalar ismin hemen ardından eklenmektedir. Bu kısaltmalar ise EDT, EDC ya da EDP olarak karşımıza çıkmaktadır. Parfümler sosyal hayatta bizim için çok önemli bir kişisel ürün olup herkesin kendine ait bir özel parfümü bulunmaktadır. Parfüm seçiminde önemli olan mevsimlere göre uygun parfüm kullanılması ve kişinin teni ile bütünleşmesi çok önemlidir. Kullanacak kişinin teni ile uygun birleşme sağlayan parfümler, özellikle gelişen teknolojiyle birlikte sosyal medyanın hayatımızın tam ortasında bulunması ile bu duruma da bir isim verilmiştir. Sosyal medyada bu parfümlere imza parfüm de denmektedir.

EDP, EDC VE EDT’nin fakları nelerdir?

EDP, EDC, EDT kısaltmaları aslında parfümde kullanılan esans ve notaların yoğunluğu için kullanılan birer terimdir. EDP’nin açılımı Eau De Parfüm, EDC’nin Eau De Cologne, EDT’nin ise Eau De Toilette şeklindedir. Tabi ki de esans yoğunluğu fiyatı, kullanacak kişiyi ve kokunun kalıcılığına dek pek çok şeyi etkilemekte, parfüm kullanacak kişilerin bu bilgilere detaylı sahip olması gerekmektedir. Birinci faktör kullanılan esansın fiyatı. Eğer kullanılan koku notası çok pahalı bir ürün ise doğrudan kullanılan parfümün fiyatının da yüksek meblağlar olması olası bir durumdur. Bir diğer faktör ise kullanılan esansın parfümün içinde ne kadar bulunduğudur. Parfümün içinde fiyatı yüksek bir esans bulunacak ise miktarının az olması fiyatı nispeten daha uygun bir hale getirmektedir. Parfüm kullanımında kilit noktalar; günün hangi saatinde kullanılacağı, kullanılacak mevsim, kullanılacak mekân, parfümü kullanacak kişinin bütçesi gibi faktörler çok önemli faktörler olarak karşımıza çıkıyor. Parfümü kullanacak kişinin de bu durumları göz önünde bulundurarak seçimini doğru yapması gerekiyor.

Eau De Parfum, Eau De Cologne ve Eau De Toilette ne anlama gelmektedir?

EDP (Eau De Parfum): Bir parfümün ambalajının üzerinde EDP kısaltması var ise içeriğindeki esans yoğunluğunun yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Bu yoğunluk yüzdelik dilimde %10 ila %20 arasında değişmekte olup kalıcılığı en yüksek parfüm tipi olarak biliniyor. Kullanıcıların çoğunlukla gece faaliyetlerinde ya da kış mevsimlerinde tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

EDC (Eau De Cologne): Bir parfümün ambalajının üzerinde EDC kısaltması var ise bu esans yoğunluğunun oldukça az olduğu ve kalıcılığının da aynı oranda düşük olduğu anlamına gelmektedir. EDC kısaltmalı kokuların kullanımı oldukça azdır ancak kişinin bir koku hassasiyeti mevcut ise bu parfümlerin kullanılması öneriliyor. Ayrıca içerisindeki esans yoğunluğu %2 ila %4 arasında değişkenlik gösteriyor.

EDT (Eau De Toilette): Bir parfümün ambalajının üzerinde EDT kısaltması mevcut ise bu esans yoğunluğunun EDP’ye göre oldukça az olduğunu gösteren temel bir bilgi olarak karşımıza çıkıyor. Esans yoğunluğu %4 ila %10 arasında değişim gösterirken bu durum EDT kısaltmasına sahip parfümlerin günlük kullanıma daha uygun olduğunu bizlere gösteriyor. Kalıcılık olarak ise EDP’lere göre yine nispeten daha az olduğu bilinmektedir. EDT kısaltmasına sahip ürünlerin dört mevsime uygun olduğu ve değişen hava koşullarına uyum sağlayabildiği de biliniyor.

Günlük yaşantı, yoğun tempo ya da kendimizi iyi hissetmek için parfüm kullanımı artık zorunlu bir hale geldi. Ancak kendinize en uygun parfümü bulduğunuz ya da nerede hangi parfümü kullanacağınızı keşfettikten sonra bu durum sizin için bir keyif haline dönüşecektir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir