Grip Nasıl Geçer?

featured

Grip kış aylarının neredeyse vazgeçilmezi bir hastalıktır. İlkbahar da ve özelikle kış aylarında bağışıklık sistemi zayıf kişilerin her sene muzdarip olduğu bir virüstür. Grip hastalığı genellikle çoğu kişi tarafından ciddiye alınmamaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de bu hastalığın kolay şekilde geçeceği düşüncesidir. Her ne kadar bu düşünce bazı kişiler için doğru olsa da herkes bu kadar şanslı değildir. Böyle bir durumda elbette ki yapılması gereken şeyler vardır. 

Öncelikli amacınız grip hastalığına yakalanmamak olacaktır. Ancak yine de ne olduysa yakalandınız ise bu durumda da amacınız en hızlı şekilde bu hastalığı atlatmak olacaktır. Eğer hastalığı önemsemez ve bir süre sonra geçeceğini düşünürseniz büyük ihtimalle yanılmış olursunuz. Çünkü hastalık ilerlediği ve geçeceği sürede sizin yaşam kaliteniz ve bağışıklık sisteminiz düşecek be halsiz bir şekilde günlük işlerinizi yapmaya devam edeceksiniz. Bu durumda yaptığınız işler sizi daha fazla yoracak ve gün boyunca kendinizi yorgun hissetmenize neden olacaktır. Böyle bir duruma maruz kalmamak için önleminizi önceden almanız gerekmektedir.

Ne Yapmak Gerekiyor?

Öncelikle yapmanız gereken tabi ki doktora gitmek olacaktır. Doktor sizin için en doğru tedaviyi uygulayacaktır. Eğer mümkünse ve doktorunuz da uygun gördüyse grip aşısı vurdurmakta fayda vardır. Hasta olduğunuz süreç boyunca illa ki ilaç kullanmaya da gerek yoktur. Mevcut temponuzu yavaşlatarak bir süre dinlemek de size iyi gelecektir. Bir diğer nokta ise eğer grip olduysanız kesinlikle maske kullanmaya özen gösterin.

Dışarı çıktığınızda veya evinizde hastalığı başkalarına bulaştırmamaya özen gösterin. Eğer evde kalmanız gerekiyorsa ailenin diğer üyelerine grip bulaştırmamak için azami ölçüde dikkat edin. Çünkü ailenin diğer fertlerinin de hasta olması kısır bir hastalık döngüsüne gireceğinden evdeki herkes bir süre tam olarak iyileşemeyecek ve en basit bir durumda tekrar hastalanma olasılığı ortaya çıkacaktır. Grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. Ancak kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır.

Bu süre boyunca bol bol sıvı alınmalıdır. Aynı zamanda dinlenmeye de vakit ayrılmalıdır. Taze sebze ve meyveler yenilmelidir. Bu sürede temizliğe daha çok dikkat edilmelidir. Bunların yanında ise gribe iyi gelecek yemekler de vardır. Tavuk çorbası, paça çorbası gribe birebir iyi gelen yemeklerdendir. Meyve olarak ise portakal, greyfurt, mandalina iyi gelmektedir. Zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayıi soğan, sarımsak da grip için çok faydalıdır. Bu süreç boyunca öksürük şiddeti arttıysa buna da çözüm bulunmalı ve daha fazla ilerlemesine engel olunmalıdır.

Bu durumda boğazı yumuşatacak şeyler içilmeli ve öksürüğü tetikleyici soğuk içeceklerden uzak durulmalıdır. Maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak gibi sebzeler de gribe iyi gelmektedir. Gribal enfeksiyonda en önemli olay çöken bağışıklık sistemini tekrar güçlendirmek ve eski sağlığınıza kavuşmaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir